Hírek 2010

 

December 24-31.December 19. Nagyfüged

Az év utolsó vizsgájára, egy Vadász Alkalmassági Vizsgára került sor a Heves Megyei Vadászkamara jóvoltából Nagyfügeden. Rendkívüli hideg,-16 fok vár ránk aznap reggel.
Az elszánt kutyások, vezetők, vadászok, bírók, segítők kitartóan küzdöttek a hideg ellen. Megérte!
Egy jó hangulatú délelőttöt tölthettünk el, és ha nem lett volna annyira hideg, eltarthatott volna akár egész nap!
A vizsgára 3 kutyát vittem,bár a harmadik kutyus kakukktojás volt, abból a szempontból, hogy egy ismerősöm kérésére vittem el, és a kutyust előző este hozta oda hozzám. Szerencsére a simulékony, kezelhető kutyusnak nem sok gondot okozott az ideiglenes vezetőcsere, és sikeresen vette velem az akadályt.
Csővárberki Duhaj hivatalosan is vadászkutya lett! Duhajjal nagyon szeretek vadászni, jó orra van, kezelhető, az apportja megbízható.
Harmadik kutya Huba, drótszőrű német vizsla kan volt. Huba a képzés elején érzékeny volt lövésre, de szerencsére a nógrádi vadászatok adtak neki annyi élményt, hogy az érzékenységen felülkeredett a vad iránti vágy, és kitűnő, szenvedélyes vadászkutya vált belőle.
A vizsgán eredményesen szerepelt még Pinka,Tücsi és Hunter gyermeke. Pinka nemcsak az agility sportban ügyeskedik, hanem a vadászatban is! Ügyes, fáradhatatlan, elszánt! Örülök, hogy ilyen ügyes kislány lett belőle!Köszönjük a lehetőséget, gratulálunk a sikeres vizsgázóknak!

Október 30-31. Őcsény Pointer Club Field Trial

A Magyar Pointer Club meghívásának eleget téve ezen a hétvégén Field Trial versenyt bíráltam.
Még sosem bíráltam Field Trialt,így nagyon vártam már ezt a hétvégét.Jó volt tanulni bírótársaimtól,és megbeszélni a látottakat,és az is jó érzés volt,legalábbis nekem, hogy gyakorlatilag a bírótársaimmal egyet gondoltunk egy egy munka láttán.
És nem beszélve a társaságról!
Egy nagyon lelkes,kedves társaságot ismertem meg.Kívánom,hogy maradjatok meg ebben a barátságban,ne tudjon senki közétek állni!
És köszönöm szépen a meghívást!Október 29. Törökszentmiklós

Csővárberki Cseles és Deres gazdái meghívásának örömmel mondtam igent,miszerint francia vendégek nyúlvadászatában segédkezzek.
Két kutyával mentem, mivel Csővárberki Akác "Kyra" nálam volt egy kis vadászat előtti fegyelmező javításon,valamint Cserfessel.

Így a jelenlévő 5 kutyából 3 Csővárberki kutya volt!Deres még nem vett részt ezen a vadászaton,de Cseles remekül helyt állt.Cselessel tavaly csak fácánvadászaton voltam,így a nyúlvadászat neki még újdonság volt,ennek ellenére remekül helytállt!

Sok vadászaton voltam már,de ilyen fegyelmezett vendégekkel ritkán találkoztam.Nagy örömöm volt, amikor Kyra egy sebzett nyulat hosszas,kitartó üldözés után terítékre hozott.Ezt a produkciónkat a körülöttem álló vendégek hangos tapssal díjazták!
Aznap 94 nyulat lőtek a vendégek.Minden kutya hullafáradt volt.

Köszönöm szépen a meghívást,és sajnálom,hogy csak 1 napon tudtam segíteni,de remélem,ha lesz lehetőség jövőre, ki fogom használni a lehetőséget maximálisan!
 

Október 14-17. Vizslavilágbajnokság, Szenc        

2004 után ismét a Szlovákiai Szencben került megrendezésre a Vizslavilágbajnokság.
2004-ben mindenki meglepetésére a magyar vizslákból álló csapatunk állt a dobogó legfelső fokára. Ennek a csapatnak pontszerző tagjai voltunk, azaz Csővárberki Csúzli és én.
Az idei csapatba kerülésnek a korábbi évek eredményei mellett a 2010-es évi Field trial versenyeken elért eredmények számítottak.Ez alapján a csapat 3 főből állt,két drótszőrű magyar vizslából,valamint egyetlen rövidszőrű magyar vizslából,aki az évben kimagasló teljesítményt nyújtott,ő pedig Csővárberki Újonc "Dalton", Csúzli fia volt!
Dalton helye a csapatban egy pillanatig sem volt kétséges,annak ellenére,hogy ez a sport a jó kutyán kívűl egy óriási adag szerencsét igényel.
Dalton és gazdája, Szarka Fecó, teljesítményére különösen büszke voltam,így nem volt kétséges, hogy kimegyünk a versenyre.
Első nap nem volt szerencséje Daltonnak.Megsínylette az egész napos várakozás, a semmittevés,és így nem a legjobb formájában futott.
Kellett az egy napos pihenő,mert második nap,amin már én is ott voltam, fantasztikusan futott!Én kb 60-80 méterről követtem a futamot,és elképráztatott,amit a mezőn láttam.Dalton párja egy breton spániel volt,akik híresek a gyorsaságukról.Hááát,Dalton lefutotta a társát..
Sajnos a breton kinyomott egy madarat,így a futamot lefújták,véget ért,és így elszállt egy álom,hogy pontot tudjon Dalton és Fecó szerezni.Mint említettem,itt jön a szerencse,főleg a páros keresésnél,mivel ha a másik kutya hagy ki vadat,azzal mind a két kutyát büntetik.
Én ennek ellenére nagy sikernek könyveltem el mind a futamot,mind a kutya és a gazda közötti összhangot,amit láttam.Fecó profiként vezette a kutyát,és Dalton profi módon versenyzett.

Szép volt Fecó és Dalton,gratulálok Nektek!


Október 13.

Képet kaptam Csővárberki Eper "Bodza" gazdájától!

A kis Bodza (6 hónaposan) megtalálta élete első bikáját! Azon túl, hogy Bodza rendszeresen kacsázik, gazdáját, Krisztiánt elkíséri lesre vadászni. Most is így történt, amikoris a meglőtt szarvasbika elment. Krisztián a vendéggel épp a vért keresték, amikor látták, hogy a kiskutya klaffogva jelezte,hogy ő bizony megtalálta a vért. Majd ezután, mint akit zsinóron húztak, megindul, és pár perc elteltével vakkantás hallatszott az erdőből. Bodza így jelezte, hogy megvan a bika!!

Krisztián, remélem, még sok ilyen és ehhez hasonló élményben lesz  részetek!Október 12.

Megérkezett Hollandiából a hosszúszőr vizsgálat eredménye!
Csővárberki Vagány és Csővárberki Álmos "Csúzli" igazoltan nem hordozzák a hosszúszőrért felelős géneket! 


Október 10. Vadászati Alkalmasság Vizsga

A mai napon Csővárberki Derék "Csili" sikeres VAV vizsgát tett!
Gratulálunk,és eredményes szezont kívánunk! 

Október 9. Baja, Német Vizsla Klub Őszi Tenyészvizsga

Mivel a Hortobágyi vizsgára már nem fért be Gecse Dóri Sissivel (dszmv szuka), ezért megpróbálkoztak a Német Vizsla Klub által rendezett ŐTV-n.
Szerencsére Dóri még befért a nevezők közé, így megpróbálhatta a vizsgát. És a sok munka gyümölcse beérett!!
Sissi maximális pontszámmal teljesítette az Őszi Tenyészvizsgát!!Gratulálok Dórinak és Sissinek, és köszönöm, amiért ilyen szorgalmasan, kitartóan dolgoztatok!

Október 9-10. Hortobágy Kupa, Őszi Tenyészvizsga, Alapvizsga

Nem kíméltem magam a hétvégén, jócskán kivettem a részem a versenyből és a vizsgákból egyaránt.
A versenyről nem szeretnék sokat írni, elég legyen annyi, hogy a jövőben megpróbálok minél inkább a szlovák és csehországi versenyekre összpontosítani.

Az Őszi Tenyészvizsgán Csokolándy Eper rszmv szukát vezettem, 248 ponttal, I.díjban végezve!

Az Alapvizsgára 2 kutyával érkeztem, Magyarkúti Huncut rszmv szukával, és Csővárberki Duhajjal.Huncut 10 hónapos, Duhaj 9 hónapos.
Mindkét kutyának maximális pontszámmal sikerült a vizsga!! Nagyon örülök, hogy ilyen szépen dolgoztak, bár igaz, ez a színvonalú munka tőlük nem meglepő! Duhaj a 3. az idei drótos almomból, aki maximális pontszámmal teljesíti az Alapvizsgát.

Fickó a Hortobágy Kupán az 5. helyen, 251 ponttal, a Legszebb vadmegállás különdíjjal végzett, mögöttünk fél ponttal lemaradva Tücsi a 6. helyen állt.
Gratulálok Esztinek, ez nagyon szép eredmény!! 

Valamint külön gratulálok Malomközi Mill "Samu" rövidszőrű német vizsla kannak és tulajdonosának, vezetőjének Tóth Istvánnak, akik színvonalas, becsületes versenyzéssel a 3. helyen végeztek!

Október 2. Nógrád, Vadász Alkalmassági Vizsga

Sajnos nem tudtam másképp megoldani, így 4 kutyát vittem magammal a vizsgára. Mind a 4 kutyának sikerült a vizsga!!

Cseles maximális pontszámmal teljesített!! A vizsgázó kutyáim között volt egy Fickó-kölyök, valamint a Csúzlinak egy tavalyi kölyke, és mint fajtaidegen:) egy fiatal drótszőrű német vizsla kan is. Kutyaiskolánkból még 5 kutya vett részt a vizsgán, akik közül egy kivétellel, mindnek sikerült a vizsga!

Gratulálok a tulajdonosoknak, kutyusoknak,és siekres vadászszezont kívánok!  

Szeptember 26. Jászberény, CAC kiállítás

Ezzel a kiállítással be is fejeztük az idei kiállítási szezonunkat:)

5 kutyát neveztem, az eredmények:

Wenters Dévai Akác rszmv szuka-kölyök osztály nagyon ígéretes

Magyarkúti Huncut rszmv szuka-fiatal osztály kitűnő II.

Csővárberki Deres dszmv kan-kölyök osztály nagyon ígéretes

Csővárberki Cseles dszmv kan- növendék osztály CAC

Cserfes des Bassins Du Doubs dszmv szuka-győztes osztály Res. CAC

Valamint: Csővárberki Újonc"Dalton" rszmv kan-munka osztály CAC

A bírálatok érdekesek voltak, kb 10 másodperc jutott egy kutyára. Ennél egy picivel többre számítottam...                                                 

Szeptember 25. Ózd Vadász- Rendőr találkozó 

Meghívást kaptunk erre a rendezvényre, hogy kutyáinkkal tartsunk vadászkutya bemutatót. A lehetőségekhez képest igyekeztünk színvonalas bemutatót tartani, amely a visszajelzések alapján maximálisan sikerült! 

Szeptember 18. Onga, Alapvizsga, Vadász Alkalmassági Vizsga, Őszi Tenyészvizsga

A vizsgát a Drótszőrű Magyar Vizsla Szakosztály rendezte a Borsod Megyei Kamarával együttműködve. A vizsgára többen érkeztek, akik tanulásában segítettem, vagy kennelünkből származnak. Sikeres Őszi Tenyészvizsgát tett: Borostyán Arabella, egyben a legjobb mezei munka különdíját is elnyerte, Vad-Agyar Vándor, Xantos of Skyrocket, aki a legjobb vízi munka különdíját nyerte el. A különdíjakat a Borsod Megyei kamara felajánlásával adták át a részt vevőknek. Az Alapvizsgán nagy büszkeségemre az idei drótszőrű almunkból két kutya is maximális pontszámmal teljesített, Csővárberki Derék és Deres!! Az éppen 8 hónapos kutyák elkápráztatták a bírókat! Sikeres Alapvizsgát és VAV vizsgát tett Lévai lászló St. Mátra-Vadásza Makrancos "Cukor" nevű kutyájával.

Gratulálunk minden tulajdonosnak, sikeres vizsgázónak, és köszönöm, hogy ennyit foglalkoztok a Társatokkal!!

Szeptember 17-19. Dolná Krupá, Slimak Memorial

Nagyon vártam már ezt a versenyt, melyet Szlovákiában minden évben megrendeznek. Izgultam, hogy egyáltalán indulhatok-e, hiszen a tavalyi évben nem jutottam be. Jellemző, hogy itt mennyire népszerűek ezek a versenyek(mindenes verseny!!).

Szombati napon az elhozási feladatokkal kezdtünk. Légszimatos elhozás, majd utána a mezei vonszalék következett. A mezei vonszalékot 43 másodperc alatt teljesítette Fickó hibátlan kidolgozással. Ezután mentünk a nagy mezőre, azaz közös vadászat, majd egyéni keresések. Okulva a múlt heti versenyen tapasztaltból, folyamatos kontroll alatt tartottam a kutyát, esélyt sem hagyva, hogy akár egy kicsit is kimehet kézből. A közös vadászaton, autóval lemérve közel 5 kilométert mentünk... Az egyéni kereséseknél Fickó olyan fácánt is megtalált, olyan területen, amelyet már két kutya is lekeresett. Ezután mentünk a vízi munkára. Hasonló szituáció történt, mint egy héttel korábban. Hozzáteszem, ehhez a szerencsének is közre kellett játszania, de Fickó szép spúrmunkát bemutatva, élve, sértetlenül hozta meg a kacsát. A szlovák vadászok, segítők még másnap is jöttek hozzánk gratulálni...

Másnap az erdei munka következett. Gyakorlatilag mindent hibátlanul megcsináltunk, amikoris elértünk a verseny számunkra utolsó feladatához, a vércsapához. Itt már láttam, hogy Fickó fárad, de nem volt mit tennem, elindítottam a kutyát. Elértünk a sebágyhoz, ahol rátettem a bringslit, és erélyes vezényszóval elindítottam. Egyszercsak megjelent bringslivel a szájában anélkül, hogy a vadnál, a csapa végén kürtöltek volna( így jelzik, hogy a kutya ott járt, és minden rendben volt). Ekkor, tudatlanságomnak köszönhetően, még egyszer elindítottam a kutyát, bízva, hogy most fog sikerülni fog a bringsli. Ugyanaz játszódott le, mint az előbb. Ekkor már nem kockáztattam, vezetékre vettem, és végigmentünk a csapán. A végére érve tudtam meg, hogy az első sikertelen bringsli után azonnal vezetékre kellett volna vennem a kutyát. Így ugyanis lett volna esélyünk az I. díjban maradáshoz, de mivel kétszer indítottam, sikertelenül, ez minusz két pontot jelentett. Tehát,kiestünk az I. díjból...

A megnyitón

Vízi irányítás

Indítás mélyvízi elhozásra

Kacsa elhozása

Ott van az én kacsám... :)

Már pihenő van

Róka akadályból elhozása

Várakozás erdei vonszalékra

Erdei cserkelés

Eredményhirdetés

A 8. helyen végeztünk, megkapva a legjobb vízi munka különdíját!

Szeptember 10-12 Olomuc, Michalka Memorial

Csehországban minden második évben rendezik meg ezt a rangos vízi-mezei versenyt. Már két évvel ezelőtt is terveztem a kiutazást, de akkor valahogy nem jött össze. Most viszont semmi nem állt az utunkba. Pénteken szakadó esőben indultunk útnak, ami kicsit elkedvetlenített (ki szeret szakadó esőben kint lenni), de kb a határtól elállt az eső, és még a Nap is kisütött. A péntek esti sorsolás eredményeképp másnap mezei munkával kezdtünk. Éreztem, hogy Fickónak a közös vadászat frissen, üdén gondot fog okozni, de végülis nem volt akkora gond. Az egyéni kereséseknél elkápráztatta a bírókat... Nem győztek gratulálni, és még délután, este is hallottuk más versenyzőktől, hogy mennyire tetszett a bíróknak Fickó keresési stílusa, a köztünk lévő összhang. A mezei munka után következtek a légszimatos elhozások és a vonszalékok, amiket Fickó hibátlanul teljesített. Másnap a vízi munka következett. Irányítás, mélyvízi elhozás, kacsa nádból kihozása után következett az üres nádi kajtatás. Egy kis magyarázat: a cseheknél nincsen kacsaspúr (élő kacsa utáni kajtatás), de a CACIT cím kiadásához mindenképp szükséges az élő kacsával való kontakt. Ezt úgy oldották meg, hogy repülni képes, tehát nem szárnyazott, kacsát dobtak a kutya indítása előtt a nádba. Ezt a feladatot a kutyák a következő képpen teljesítették: bedobták a kacsát, majd szinte rögtön engedték a kutyákat, így mindegyiknek volt lehetősége kontaktusba kerülni a kacsával, majd a kacsák hápogva elúsztak, miközben a kutyák a part közelében kajtattak. Itt a kajtatás 3 perc. Következtünk mi. Nekünk is bedobták a kacsát, persze kutya semmit sem láthat ebből, majd engedtem a kutyát. Mivel a Bíró Úr útban volt nekem, így nem tudtam rendesen elindítani a kutyát, de aztán sikerült közelebb férkőznöm, és egy határozott Előre! küldéssel beküldtem a kutyát a nádba. Itt kb két méter megtétele után kontaktusba került a kacsával, de ellentétben a már látott munkákkal, ez a kapcsolat meg is maradt. Az történt ugyanis, hogy Fickó, a kacsát el nem hagyva, kb 100-150 métert úszott a kacsa után, ebből mi semmit sem látunk, csak hallottuk, majd egyszercsak megjelent a szájában az élő kacsával. Mindenki meglepődött, én csodálkoztam, hogy ezen miért lepődnek meg? Majd nagy tapsot kapva a kacsát sértetlenül átadtuk a Bíró Uraknak, akik máris engedték a következő kutyának. Nagyon jó érzés töltött el, mindenki elismerően nézett ránk!

A versenyen a 6. helyen végeztünk, egyben a legjobb mezei munka különdíját is megkaptuk. Részletes eredménylista itt

Szeptember 5. Soponya, CACT, CACIT, Field Trial, Mindenes vizsga

Egy napon került megrendezésre a két rendezvény, amelyen mindkét esetben érdekeltek voltunk. A mindenes vizsgán Csővárberki Tücsi és Magyarkúti Eper vett részt, a Field Trialon pedig Csővárberki Újonc "Dalton", aki az idén Szlovákiában megrendezésre kerülő Vizsla Világbajnokságra készül.

Fecó Daltonnal remekül vette az első akadályt útban a Világbajnokság felé. Akadály, hiszen ez volt nekik az első olyan versenyük, ahol nem szólóban, hanem párban kellett futniuk a kutyáknak. Ez azért nehezebb, hiszen a másik kutya adott esetben akár zavarhatja is a kutyát a munkában.

Fecó remek versenyzéssel, Dalton kitűnő formában megszerezték az első CACT, CACIT címüket!!

Gratulálok Fecónak és Daltonnak és ugyanilyen futást kívánok a Világbajnokságra!!

Sajnos Tücsinek nem sikerült a mindenes vizsga, de Epernek nagyon szépen, II. díjban sikerült végigmenni.Gratulálunk Ferich Lászlónak és Epernek!

A munkaeredményeket illetően mindenképpen sikeres hétvége volt ez a Csővárberki kennelnek, és elsősorban azért, mert a két kutya, Csővárberki Újonc "Dalton" és Magyarkúti Eper Csővárberki Csúzli kölykei!

Augusztus 27-29. Gödöllő-Babatpuszta, I. Vasas József Emlékverseny

Augusztus utolsó hétvégéjén került megrendezésre ez az emlékverseny,mellyel adózni szeretünk volna Vasas József emlékének, aki a drótszőrű magyar vizsla kitenyésztésben oroszlán szerepet vállalt. Kennelünket 3 kutya képviselte, valamint Csúzlinak és Dömpernek jelentek meg utódaik, akik derekasan helytálltak, sőt nagyon szép eredményeket értek el!

A verseny 4. helyezettje Magyarkúti Eper lett, Res CACT címmel, valamint a legjobb vízi munka különdíjával! 

Az eredmények megtekinthetők itt!

Képek megtekinthetők itt, itt és itt!

Augusztus 15. Tahi, Vasárnapi Vásárnap; Dobogókő, Magyar Kutyafajták fesztiválja

Egy napon két helyen :)

Délelőtt Tahiban voltunk, ahol egy kicsit időben visszamentünk a múltba. Sajnos a hirtelen jött felhőszakadás kettévágta a bemutatónkat, de szerencsére negyed óra múlva ott tudtuk folytatni,ahol abbahagytuk.

A Tahiban megtartot bemutató után Dobogókőre mentünk, ahol már vártak ránk. Bemutatónkat a sípályánál lévő ritkás erdőben tartottuk, ahol jobban tudtuk érzékeltetni kutyáink munkáját. 

Köszönjük a meghívásokat, reméljük, hogy sikerült kedvet csiholni egy-két vizslatartóban, hogy mire is jó a kutyája!

Augusztus 14. Nyíregyháza, Őszi Tenyész Vizsga, Német Vizsla Klub

A vizsgára két kutyával érkeztem, Bajzalaki-Vadász Ari drótszőrű német vizsla szukával, valamit Forever Young of Szedresi "Zotya" pointer kannal.

Ari remek vízi munkát bemutatva a mezőn sajnos teljesen túlszaladta magát, és az utolsó elhozási feladatra szó szerint elfogyott az összes ereje a kutyának. Tikkasztó hőség volt, árnyékban 40 fok. Sajnos, ha a felesleges köreit nem szaladta volna a kutya, akkor jobban bírta volna, de ez nem a "volna" helye...

Zotya viszont remekül teljesített!! A mezőn gyakorlatilag nem hibázott, a vízi munkát pedig 2 darab 3-assal fejezte be. Szép volt Zotya!!

Zotya nyulat apportírozAugusztus 8. Onga

A Drótszőrű Magyar Vizsla Szakosztály által megrendezésre kerülő gyakorló napon vettünk részt. Mivel a gyakorló nap levezénylésében oroszlánrészt vállaltam, így az én kutyáimra jutot a legkevesebb idő:(

A gyakorló napon lehetőség volt az ÖTV és Alapvizsga feladatinak gyakorlására,melyért köszönet Rimaszécsi Lászlónak!

Augusztus 7. Varsány, Nógrád Megyei Vadásznapok

A Nógrád megyei Vadászkamara meghívásának eleget téve bemutatót tartottunk. Sajnos a körülmények nem voltak a megfelelőek, így a hely maximális kihasználásával próbáltuk a magyar vizsla munkáját bemutatni. 

Ugyanezen a napon került megrendezésre Decsen az ŐTV,melyen eredményesen szerepelt Magyarkúti Édes (Csővárberki Csúzli- Magyarkúti Bársony) rszmv szuka. Gratulálunk,megérte a sok munka!!

Augusztus 1. Kaposvár, Vadászkutya CAC kiállítás, Magyar Vizsla Jubileumi Kiállítás

A Vadászkutya CAC kiállításon Eppel János, a Jubileumi kiállításon pedig Zlatko Kraljic (HR) bírált.A két kiállítást egy napon rendezték, amely esetünkben, mivel mind a két fajtában neveztem, okozot némi nehézséget, de sikeresen megoldottuk!

Drótszőrű magyar vizsla eredmények:

Csővárberki Derék-kölyök osztály, 2X nagyon ígéretes

Csővárberki Cseles- fiatal osztály, 2X HPJ

Áfonya-kölyök osztály, 2X nagyon ígéretes, Kölyök Res. Best In Show!

Cserfes-munka osztály, 2X CAC

Csővárberki Tücsi-győztes osztály, 2X CAC,2X HFGY,BOG II., Res Best In Show!

Rövidszőrű magyar vizsla eredmények:

Csővárberki Újonc "Dalton"-munka osztály, Kitűnő I, CAC

Magyarkúti Huncut-kölyök osztály, 2X nagyon ígéretes

Magyarkúti Édes(Huncut testvére előző párosításból)- Nyílt osztály, CAC, Res CAC

Gratulálunk az eredményekhez!

Áfonya

TücsiJúlius 31. Speciális CAC kiállítás Drótszőrű Magyar Vizslák részére, Szántódpuszta

A kiállításon Czekes Lorand(RO) bírált, akinek ezúton is szeretném megköszönni a korrekt,szakértő bírálatát.

A kiállítást Szántódpusztán rendeztük, ahol azt hiszem, tökéletes helyszínt találtunk!

Csővárberki eredmények:

Csővárberki Derék-kölyök osztály, nagyon ígéretes II.

Csővárberki Cseles-növendék osztály, CAC, HFGY

Szénási Bitang(Csővárberki Dömper-Blahafürdői Ria)-nyílt osztály CAC

Csővárberki Talpas-győztes osztály, CAC

Áfonya-kölyök osztály, nagyon ígéretes

Cserfes-munka osztály, CAC

Csővárberki Tücsi-győztes osztály, Res CAC

Gratulálok a résztvevőknek!

Cseles

Szénási Bitang

Talpas "Pedro"

Áfonya

Cserfes

A fotókért köszönet Takács Eszternek!

Július 24. Debrecen, Éjszakai CAC kiállítás

A Galyatetői Vadásznap után egyenesen Debrecenbe indultunk,ahol egy különleges kiállítás volt.A különlegessége,hogy este,18 óra után kezdődtek a bírálatok.

Drótszőrű magyar vizsla eredményeink: 

Cseles fiatal osztályban kitűnő II minősítést kapott, Cserfes, aki egy életmentő műtét után felépülve jelenleg kirobbanó formában van, munka osztályban CAC címet kapott,ezzel a CAC címmel Cserfes a Hungária Champion cím viselésére jogosult!, Tücsike győztes osztályban CAC címet kapott, Áfonya kölyök osztályban nagyon ígéretes címet kapott.

Gratulálok Bolhafészek Bizsu HFGY szukának!

Rövidszőrű magyar vizsla eredményeink:

Magyarkúti Huncut kölyök osztályban nagyon ígéretes, Csővárberki Újonc "Dalton" munka osztályban CAC, valamint élete első kiállításán HFGY!!

Gratulálok Daltonnak,és sok köszönet Takács Eszternek!!

Csővárberki Újonc "Dalton"Július 24. Galyatető Heves Megyei Vadásznapok

Idén ismét meghívást kaptunk a Vadásznapok alkalmából megrendezett vadászkutya bemutató lebonyolításához.

A helyszín remek volt, az időjárás is tökéletes volt. A nézősereg, mondhatjuk seregnek nyugodtan, elismerően tapsolta meg kutyáink egy- egy produkcióját.

Köszönjük Dr. Harangozó Imre bácsinak a meghívást, remélem, folytatva a hagyományt, jövő évben is hasonlóan színvonalas munkát tudunk nyújtani! 

Június 13. Surianky-Hrubonovo (Szlovákia) Német Vizsla Klub Őszi Vizsga(JSS)

A vizsgára egy rimaszombati házaspár rövidszőrű német vizsla kanjával, Zit Kameny Most-tal.

Zitnek apport problémái voltak, amit sikerült szépen kijavítani. Szlovákiában a vizsgák összetettebek, jobban hasonlítanak a vadászaton előforduló valós helyzetekhez.

Megnyitó

Mezei munkára várva

Közös vadászat

Zit állja a fürjet

A vizsgán 13 kutya vett rész, és nagy örömömre a 4. legjobb eredménnyel zártunk!

Június 6. Székesfehérvár CAC kiállítás

A kiállításon Czeglédi Attila bírált,akinek ezúton köszönöm a korrekt,szakszerű bírálatát.

Baby osztályban indult Áfonya: nagyon ígéretes címet kapott, Tücsi munka osztályba indult, CAC címmel szerepeltek, valamint Magyarkúti Huncut( Csővárberki Csúzli-Magyarkúti Bársony) rövidszőrű magyar vizsla kölyök szukám Kölyök Best In Show II. lett!

Köszönöm szépen Takács Eszternek a szállításban és a felvezetésben nyújtott segítségét!

HuncutMájus 29. Sárvár, Alapvizsga, Vízi-mezei vizsga, Vadász Alkalmassági Vizsga

A vizsgára 4 kutyát vittem, Fahéj-Vadász Alkalmassági Vizsga, Cseles-Alapvizsga, Jóhír, Avar-Vízi-mezei vizsga.

A vizsga nagyon sokáig elhúzódott,és talán ez,plusz még a helyzetet nehezítő meleg idő lehetett az oka,hogy Avarnak nem sikerült teljesíteni a vizsgát.Az utolsó feladaton "csúsztunk el"...

Viszont a másik három kutya sikeresen teljesítette a vizsgákat!

Cseles kacsát apportíroz

Cseles várakozik

Cseles fácánt apportíroz

A képekért köszönet Takács Eszternek!

Május 24. Komárom, Drótszőrű Magyar Vizsla Klubkiállítás

A kiállításon Eppel János, a Német vizsla Klub elnöke bírált. Kutyáink szép eredményeket értek el, gratulálok a Fiatal Klubgyőztes Csővárberki Csalfa "Pöszke" tulajdonosának, Bakó Zsuzsának, Csővárberki Talpas "Pedro" tulajdonosának, Fehér Krisztinának, valamint a Klubgyőztes, Fajtagyőztes Csővárberki Tücsi gazdájának, Takács Eszternek!Bébi Klubgyőztes lett Hunter és Tücsi utódja, Eszter-Házi Drótos Áfonya.

Klubgyőztes, Fajtagyőztes ICH Csővárberki Tücsi

Fiatal Klubgyőztes szuka Csővárberki Csalfa "Pöszke"

Bébi Klubgyőztes szuka Eszter-Házi Drótos Áfonya

Köszönjük a Bíró Úrnak a korrekt bírálatot!

Május 23-29. Vadászkutyás tábor

Ezt a hetet Svájcból és Németországból érkezett vizslás barátaimmal töltöttem együtt. A fő célja a tábornak: egy hetet kellemesen, barátok között a vizslájukkal eltölteni. Persze volt egy szint, amit a tábor végére egy kutyus kivételével mindannyian teljesítettek. Egy kutya, Pandemonium Díva volt azon a szinten,  hogy egy magasabb vizsgával megpróbálkozzon a tábort záró rendezvényen, a Sárváron megrendezésre kerülő Alapvizsgán és Vízi-mezei vizsgán.Neki sikerült teljesíteni a Vízi-mezei vizsgát,gratulálunk Beának és Dundinak!

A többi kutyusnak a cél az Alapvizsga volt. Nehéz volt a munka hisz többségük nem látott még vadat, ezen a héten találkoztak először élő és már nem élő vaddal, hallottak először lövést. Gratulálunk Baracknak és Áronnak a sikeres Alapvizsgához!

Svájci barátainkMájus 16. Heves, Német Vizsla Képességvizsga

A vizsgára a 8 hónapos drótszőrű német vizsla szukával, Yutah II. vom Family Urban-nal mentem. A nagyon rossz idő ellenére sikeresen, maximális pontszámmal teljesítettük a vizsgát. A bírók megjegyezték, hogy fiatal kora ellenére nagyon szép keresési stílusa, fejtartása van.  

Május 1-2 Cserkeszőlő, Field Trial

Ezen a hétvégén a Drótszőrű Magyar vizsla Szakosztály rendezett mezei versenyt vizslák részére.

A versenyen bírált Varga Ferenc, aki a Szlovákiai Magyar Vizsla klub elnöke, valamint Schipeck Sándor.

Varga Ferencnek köszönhetjük Dianat, aki stabil idegrendszerével, hihetetlen ösztöneivel,melyet az utódaiban is kitűnően örökített, került a tenyésztésbe. Diana idén ünnepli 10. születésnapját!

A két napos versenyen nagyszerűen szerepeltek a Csővárberki kutyák!

Én két kutyával, Hunterrel, és Manóval indultam a versenyen.

Május 1-jén Csővárberki Vagány rövidszőrű magyar vizsla kan, vezetőjével, Szabó Lászlóval, 14 pont, nagyon jó minősítéssel a 3. helyen végzett.

Vislekedés vadkelésnél

CQN eredménnyel végzett Csővárberki Talpas "Pedro", drótszőrű magyar vizsla kan(akinek anyukája az említett Diana).

Pedro futás közben

Hunter és Manó egyaránt pechesek voltak,sajnos nem sikerült pontot szerezniük.

A második nap még több Csővárberkinek sikerült pontot szerezni!

Csővárberki Újonc "Dalton" kitűnő futással, korrekt viselkedéssel a vad előtt a verseny második helyezettje lett 17 pont Res CACT minősítéssel!

A 3. helyezett Csővárberki talpas "Pedro" lett 15,5 ponttal. A 4. helyezett Csővárberki Vagány lett 15 ponttal.

Pedronak és Vagánynak nagy nagy gatula, hiszen mind a két napon nagyon szépen, kiegyensúyozottan teljesítettek!

Hunterrel 13 pont, nagyon jó minősítést kaptunk, míg Csővárberki Borostyán "Manó" a derby kategória abszolút győztese lett a második napi 14 pontos futásával.

Nagyon örülök, hogy mind a rövid- mind a drótszőrű magyar vizsláink ilyen szépen szerepeltek!
Természetesen ez a szép eredmény a gazdik kitartó, sok áldozatot,lemondást követelő munkája nélkül nem jöhetett volna létre!
Köszönöm szépen Szarka Fecónak, Szabó Lacinak és Fehér Krisztinek a munkájukat!

További képek megtekinthetők itt!

Április 25. Cegléd, Field Trial

Ismét megrendezésre került a Pointer Club által  a vizslák mezei versenye.
Ezen a napon Csővárberki Újonc "Dalton rövidszőrű magyar vizsla kan 12 pont nagyon jó minősítéssel a verseny 2. helyezettje lett.
Gartulálunk Szarka Fecónak, Dalton gazdájának a szép eredményért,és a kitartó,áldozatos munkájáért!

Április 24. Bogyiszló, Tenyészszemle, Alapvizsga

A Drótszőrű Magyar Vizsla Szakosztály idei első rendezvényét tartotta Bogyiszlón. A vizsgán bíróként vettem részt.

Összességében jó ösztönű rövid- és drótszőrű magyar vizslákkal találkoztunk.

Eredményesen, 106 pont kiválóan megfelelt minősítéssel végzett Takács Eszter Pandemonium Guru nevű drótszőrű magyar vizslájával. Gratulálunk nekik!

A vizsgán készült képekért köszönet Takács Eszternek!

A képek megtekinthetők itt!

Április 10-11. Cegléd, Field Trial

A Magyar Pointer Club szervezésében került megrendezésre ez a verseny.A terület apróvadban gazdag, szinte minden kutya talált vadfácánt, vagy foglyot.

A versenyre Hunterrel és Csővárberki Borostyán Manóval mentem.Manó derby osztályban indult.

Hunter első nap sajnos nem tudott pontot szerezni, mert bár kitűnő futása volt,de sajnos a terület végére érve a szaladó fogoly pár kifogott Hunter orrán. A futásról készített videó megtekinthető itt.

Manó ezen a napon 13 pontos nagyon jó eredményt ért el.

Hunter a második nap javított a teljesítményén,és 13 pont, nagyon jó minősítéssel végeztünk. Kitűnő stílusú futás,amit a terület tagoltsága( régi tanyahelyen történt a keresés) lerövidített, majd a futam végén egy fogolypár tökéletes kidolgozása, vadkelésre helyben maradás, ami Hunter munkáját jellemezte.

Manó sajnos egy kicsit elfáradt, így 9 pontos jó minősítést kapott. 

Április 6. Megszülettek Gyopár kiskutyái! 

Sajnos az ellés nem volt teljesen problémamentes. A negyedik kiskutya elakadt,és csak császármetszéssel lehetett segíteni. Így a végeredmény 4 szuka, 1 kan.

A kiskutyákról képek folyamatosan megtekinthetők itt!

Április 5-9 Sződ, Csömör, Cegléd 

Ezt a hetet holland barátaimmal töltöttem, akik elsősorban Field Trial munkát gyakorolni érkeztek Magyarorszárgra. A cél a hétvégi, Pointer Club által szervezett Field Trial versenyen eredményesen szerepelni.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ,főleg a Field Trial, leginkább a szerencsén múlik, és csak ezután jön az, hogy van az embernek egy kiváló adottságú, lendületesen, gyorsan, jó stílusban kereső kutyája.

Barátaim a hét közepén már fáradtan érkeztek a mezőre, ami nem csoda, nem sok időt hagytam nekik a pihenésre:)

A területek megválasztásakor igyekeztem a vadbőségre és a területi adottságokra támaszkodni. Ehhhez, hogy nyugodtan tudjunk gyakorolni, szükséges volt a terület vadászatra jogosultjának engedélye, amit a a magunkénak tudhattunk.

Ezalapján jutottunk el Ceglédre,amiért köszönet Szarka Fecónak, Csővárberki Újonc "Dalton" gazdájának, Csömörre, amiért köszönet Homoki Mihálynak, Fürdőházi Vagány gazdájának, és Sződre.

A héten készült képek megtekinthetők itt!

Április 3-4 Sárvár, CACIT Field Trial

Az idei év első versenyére érkeztem Sárvárra. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés volt, hogy az országnak azon a felén, közel Ausztria, Szlovákia, rendezzenek egy nemzetközi versenyt. A versenyre két kutyával érkeztem, Hunterrel(Ulk de la Campagne du Buisson) és Manóval(Csővárberki Borotyán). Manó derby osztályban indult.

Az első nap, szombaton sajnos nem értünk el eredményt, viszont vasárnap mind a két kutyám 11 pont nagyon jó minősítést szerzett!

A versenylázam fokozta az izgalom, amelyet a meghívás okozott. Horváth Ákos, Csővárberki Zenész "Dömper" gazdája látott vendégül egy vaddisznó-vadászatra. Nagyon vártam már az estét, mert végre kijuthattam lesre. Meghívásban nem panaszkodhatok, csak az idővel állok hadilábon. Ez viszont remek alkalom lett volna. Lett volna, ha a disznók is úgy gondolják. Sajnos ők másként gondolták...

Nem baj, a vadászat(akárcsak a kutyás sport) ilyen. Sok múlik a szerencsén. Aznap nem volt szerencsém, viszont gyönyörködni tudtam az erdő szépségében.

Köszönöm szépen Ákosnak a lehetőséget!!

Hunterrel megkapjuk az irányt

Hunter futása

Manó futásaMárcius 28. Felsőpakony, Nehezített vércsapa verseny spánielek részére

Büszke vagyok Csokira, hivatalos nevén Athina's Product Demon Hill, első helyen végzett a spánieleknek rendezett neheztített vércsapa versenyen!!

Csoki teljesítményét fokozza, hogy a verseny előtti napon Nyitrán volt a gazdájával CACIB kiállításon, ahol Res CAC címet szerzett. A verseny után pedig egyenesen a FEHOVA bemutatóján vett részt.

Gratulálunk Erikának és Csokinak!Március 26-27-28. FEHOVA

Idén is segítettünk az A Vadászkutya c. újság által szervezett fajta- és munkabemutató sikeres lebonyolításában. Sok nézőt, érdeklődőt vonzottak a bemutatók. Idén bővült a csapat:angol cocker spánielek, és fürjészeb csatlakozott hozzánk.

Sajnos a munkabemutató nem éppen a legideálisabb körülmények között zajlott, de úgy érzem, kutyáinkból a maximumot hoztuk ki a lehetőségekhez képest.

A FEHOVA második napján kalandosan érkeztünk a Vadászkutyaszépségversenyre. Ugyanis ezen a napon a MEOE Szetter Klubjának, Kasznár Petra,és Ács Piroska jóvoltából szervezett, Képességvizsgájára voltam hivatalos bírálni. Jó képességű, szép kutyákat láttam. Sajnos többször elhangzott, hogy ez egy jobb sorsra érdemesebb fajta, amely ezen a napon bebizonyította, hogy ez így van! A szetterek többségénél lendületes, jó keresést láthattunk,és szinte kivétel nélkül erős vadmegálló ösztönnel rendelkeztek.

Remélem, sikerült egy pár gazdát, tenyésztőt felébreszteni, tudatosítani bennük, hogy mi van a kezükben.

Köszönöm szépen a meghívást!

A Képességvizsgán készült fotók megtekinthetők itt!Március 21. Dunavarsány, Nehezített Vércsapa Verseny

Ezen a napon került megrendezésre a VTBT rendezésében a Nehezített Vércsapa verseny. Ezen a versenyen 20-24 órás, 800-1000 méteres csapát kell követni a kutyáknak.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a versenyen elinduló angol cocker spániel kan, Athina's Product Demon Hill, azaz Csoki, remekül helyt állt, a lajkákat, viszlákat megelőzve a 11. helyen, II/C díjjal végzett!!

Csoki a csővári erdőben ismerkedett meg a vércsapázással, és már a kezdetek kezdetén is nagy affinitást mutatott eziránt. A felkészülést nehezítette a több mint egy hónapig tartó hólepel, valamint a kiállítások, amiken Csoki részt vett, ugyancsak időt vont el a felkészülésből:)

Gratulálunk Maurer Erikának és Csokinak a szép eredményért!!

Március, Sződ

Beindult a kutyaiskola!

Az őszi-téli vadászidény után eljött az idő, hogy kutyáink vaádszatokon megszerzett tudását csiszoljuk,élesítsük.

Külön öröm a számomra, hogy ebben az évben,az új kutyásokon kívűl, sok kölyökkutya, méghozzá drótszőrű magyar vizsla kiskutya gazdája gondolta úgy, hogy szakszerűen készíti fel apró társát a vadászat tudományára:) 

Nagyszerű érzés látni, ahogy hétről hétre egyre okosabbak,és komolyabbak! ezek a csepp kutyák.

Kitartást, türelmet és sok sikert kívánok a kutyusokhoz!

Január-február,Nógrádmegyer

Fantasztikus szezont tudhatok magunk mögött. A vadászidény utolsó két hónapját Fickóval és Cselessel töltöttem vadászatokon, és mondhatom, remekül bevált ez a párosítás. Cseles munkája, kezdő kutya lévén, vadászatról vadászatra egyre jobb és jobb lett.Ehhez Fickó rutinja, lendülete, kitartása hatalmas segítséget nyújtott a fiatal kutya tanulása során. Fickó megbízhatóan,önállóan dolgozott, néhol olyan helyzetekben produkált sikeres munkákat, ahol már senki nem gondolta, hogy meglesz a sebzett madár, vagy épp van egyáltalán még ott fácán.

Nem felejtem el azt a vadászatot, ahol 5 puska lőtt 193 fácánt,és csupán két kutya volt aznap, Fickó és Cseles. Munkájukat nehezítette az azon a héten esett 47 cm hó. Nap végén természetesen ájultan merültek álomba.

Köszönöm szépen a Nógrádmegyerieknek ezt a sok lehetőséget, és a meghívást a szezonzáró "repi-vadászatra":)!

Nem sok kép készült, hiszen nem fotózkodni megyünk egy vadászatra, hanem dolgozni, így csak akkor kerül sor fényképezésre, ha jönnek segítők is.

Képek a szezonzáró vadászatról megtekinthetők itt!  

Január 24.

Kaptam képet Viharról!!

Vihar vadász gazdijával Izraelben él. Sajnos,egyelőre, csak ezt az egy képet kaptam, de ígéretet adott gazdája, hogy küld még sok képet Viharról.Várjuk a képeket!!!Január 23. Nógrádmegyer

Két osztrák vendégnek segítettük a sikeres és szép vadászatát. Fickóval és Cselessel voltam. A két kutya munkája lenyűgözte a vendégeket, és én is meg voltam velük elégedve.

Fickó kezelhető, irányítható volt, nem "bolondult meg" a sok madártól. Cseles nagyon szépen használta az orrát, bátran ment a sűrűbe, a nádba. Nagyon szép állásaival, Fickó pedig az egész napos lendületes keresésével, találni akarásával,munkakedvével méltán vívta ki a nap végén a vendégek dícséretét.

A nap végén 64 fácán feküdt a terítéken.

Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ezen a szép napon a kutyáimmal hozzájárulhattunk az osztrák vendégek sikeres vadászatához! 

Január 17. 

Az alábbi levelet Erdősi Verától kaptam. Vera Észtországban él Bodzával, Csővárberki Sábával(Dömper-Diana Danubius) és Csengével(Csúzli lányával) 

" A képek most nyáron készültek,természetesena terasz most nem ilyen képet fest:). Kb 1 méteres hó van rajta, a Csenge ki sem teszi a lábát most, annyira fázik..., nyáron persze alíg lehetett behívni, igazi napimádó. A két kutya konkrétan egymás ellentéte ebben is - Bodza nem szereti a meleget, a hidegben jobban érzi magát- mint mindenben, de imádják egymást továbbra is. Nem is kívánhatnék két összeillőbb kutyát!
Észországban nagyon jó kutyásnak lenni, mert iszonyú nagy erdős területek vannak- bent Tallinn közepén is- és hosszú elhagyatott tengerparti szakaszok, nagyon sokat tudunk kirándulni velük. Most lakásban lakunk, nem kertesházban, de nincs így gond a sétáltatással, a kutyáknál sem látom hogy gond lenne, hogy lakásban vannak, szeretnek mindíg a közelünkben lenni.
 Megnéztem a kiskutyás képeket, nagyon szépek és a mama is nagyon csinos, pedig ahogy láttam 2 napja szült a képen:).
 De nagyon örülök, hogy ilyen közeli rokonai a Bodzának, nekünk pont ez kellene! Fontos nekünk hogy a Dömperből és a Dianából is van benne. Nekem persze külsőre is tetszik a kutyám:), de jellemre teljesen különlenges és mindenki ezt gondolja aki találkozik vele! Sosem volt még ilyen okos kutyám, néha elgondolkodom, hogy ember agya van-e, annyira nem hétköznapiak a reakciói, úgy el tudja érni, amit akar, és eszméletlenül kommunikál! A Csenge is okos nagyon, de ő sokkal inkább kutya-módra, nagyon jó agilitiyben, piszok gyors és nagyon gyorsan tanul minden kutyának való dolgot. De Bodza, ő nagyon más, tudom elfogult vagyok, de őt nem lehet kutya-mércével mérni."Január 12. MEGSZÜLETTEK CSERFES KISKUTYÁI!!!

Cserfes és a kiskutyák jól vannak.

További info az Almok/eladó kölykök menüpont alatt!

A kiskutyákról további fotók itt!

2010. Január 1. Kellemes karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!